Historie pastelkrijt

Pastel is afgeleid van het Italiaanse woord “Pastello” wat krijtje betekent. Het wordt al vanaf de 18e eeuw gebruikt. Leonardo da Vinci en Michelangelo maakten er hun lijntekeningen mee. Veel Franse expressionisten experimenteerden ermee, vooral Edgar Degas gebruikte veel pastelkrijt in zijn schilderijen en tekeningen van balletdanseressen.

Lees verder bij de workshops wat jij ermee kan.

 

Kleur

Kleurkracht is een belangrijke eigenschap van pastel. Niet zoals bij olieverf kan er gemengd worden op een palet. Om krachtige en heldere kleuren te krijgen is het daarom van belang dat zuivere en hoogwaardige pigmenten worden gebruikt. Bij het pastelleren worden kleuren in het werkstuk zelf gemengd. De kleuren kunnen over elkaar heen worden verwerkt, maar dit kan niet onbeperkt. Op een gegeven moment zal de ondergrond verzadigd zijn en pakt deze geen nieuwe laag. Daarom zijn er diverse kleuren gemaakt om te gebruiken.

 

Grondstoffen en pigment

Door zijn heldere en zuivere pigment is het het meest directe schildersmedium. Wat uiterlijk betreft bestaat pastelkrijt voornamelijk uit droge verfpoeder (pure pigment) Als bindmiddel wordt kaolien gebruikt, deze houdt in de pastelstift het pigment bij elkaar en geeft de kleuren hun grote dekkracht.
Lees hier meer over pastelkrijt en het werken hiermee.

 

Literatuur
  • “Pasteltekenen voor beginners” Francisco Assensio CERVER
  • “Pastel”, Handboek voor… Claire Waite BROWN
  • "The Fine Arts series, creativiteit en techniek" Pasteltechnieken" Het Spectrum.